Zeeuwse bolussen (ingezonden door Mariëlle)

Zeeuwse bolussen

Laatst waren wij in Zeeland en aten wij daar een heerlijk plakkerige bolus van de bakker. Ik bak ze wel eens zelf, dan zijn ze lekker, maar toch zijn ze het net niet. Dus tijd voor weer een nieuwe poging. Na wat speuren op internet stelde ik dit recept samen. Het resultaat is héérlijk en komt dicht in de buurt bij die van de bakker! Ze zijn heerlijk zacht én lekker plakkerig.

Ook testte ik meteen de bakfolie van bakfolie.nl. En dit werkte super goed! Bij gebruik van normaal bakpapier blijven de bolussen plakken aan het bakpapier. Bij de bakfolie zaten de bolussen vrijwel los en haal je ze er met gemak af. Daarna de bakfolie even schoonvegen met vochtig keukenpapier en je kunt het weer opnieuw gebruiken. Zelfs de gesmolten suiker ging er met gemak af. Ideaal!

 

Voor 7 bolussen

Deeg:
250 gr goede tarwebloem (bijv. van de molen)
25 gr zachte roomboter
1/2 ei, op kamertemperatuur 
6 gr gedroogde gist
150 ml handwarme melk
5 gr zout
8 gr witte basterdsuiker

Suikermengsel:
50 gr fijne kristalsuiker
75 gr lichtbruine basterdsuiker
125 gr donkerbruine basterdsuiker
1/2 el kaneel

ingredienten

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een zacht en soepel deeg. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten. Het deeg is na het kneden nog wat plakkerig. Voeg geen bloem toe!

Verdeel het deeg in 7 stukjes van 60 gr. en bol de stukjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder plastic.

zeeuwse bolus, deeg

Doe de suikers voor het suikermengsel met de kaneel bij elkaar en hutsel goed door elkaar. Strooi de suiker op een werkblad, het lijkt veel suiker, maar het komt echt vrijwel allemaal op.

Maak strengen van ca 30 cm door de bolletjes deeg te rollen door het suikermengsel. Doe dit in etappes van ca 10 cm per keer.

streng gemaakt

Dek af met plastic en laat nog ca 15 min rusten. De suiker gaat dan zweten, waardoor het al een beetje begint te plakken.

Vorm de strengen losjes tot een bolus en leg ze op een bakplaat bedekt met een vel bakfolie.

Vorm de strengen losjes tot een bolus en leg ze op een bakplaat bedekt met een vel bakfolie.

Dek de bakplaat af met plastic en schuif de plaat in een koude oven. Zet een bakje heet water onderin de oven, zo gaat de suiker lekker broeden. Laat de bolussen 50 minuten rijzen.

Haal de plaat het laatste kwartier uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht

Schuif de bakplaat in de oven en zet opnieuw een bakje heet water onderin de oven. Bak de bolussen in 6 minuten gaar. Het lijkt kort, maar het is echt genoeg en hierdoor wordt de suiker niet weer hard.

Schuif de bakplaat in de oven en zet opnieuw een bakje heet water onderin de oven. Bak de bolussen in 6 minuten gaar. Het lijkt kort, maar het is echt genoeg en hierdoor wordt de suiker niet weer hard.

Haal de bolussen direct uit de oven en leg er een vel bakfolie en een bakplaat van hetzelfde formaat overheen. Keer het geheel om, zodat de hete bakplaat nu bovenop ligt.
Laat dit zo 15-20 minuten staan.

Verwijder de bovenste bakplaat en de bakfolie en dek af met plasticfolie. Op deze manier gaat het nog wat verder broeden.

Als de bolussen nog een beetje lauw zijn kun je ze eten. Super lekker!

Verwijder de bovenste bakplaat en de bakfolie en dek af met plasticfolie. Op deze manier gaat het nog wat verder broeden. Als de bolussen nog een beetje lauw zijn kun je ze eten. Super lekker!

Groetjes,
Mariëlle
www.marielleindekeuken.nl

 

 


Ouder artikel Nieuwer artikel