Vega Zee Burgers

Vega Zee Burgers

 

 

Heerlijke simpele burgers met een zee smaakje. Zonder vis maar toch een zee ervaring! Vega eten hoeft niet moeilijk te zijn.

 

Ingrediënten voor ongeveer 15 middelgrote zee burgers:

 

1 blok Tofu 

4 eetlepels sesamzaad
4 eetlepels hele lijnzaad 

4 eetlepels soja saus 

1 wortel (middelgroot tot groot) 

1 kleine ui 

Een kwart paprika (naar keuze) 

1 duimpje gember
4 blaadjes nori 

Eventueel voor extra pit 1/4e  theelepel cayennepeper

Verwarm de oven voor op 150 graden. Pers steeds een gedeelte van de tofu fijn om het water eruit te krijgen. Verkruimel heel de tofu in een kom. 

Vouw de Nori blaadjes in kleinere stukjes in een keukenmachine en versnipper ze in hele kleine stukjes.Verdeel de versnipperde Nori over de tofu.

 

Plaats de lijnzaad, paprika, ui, wortel en gember in de keukenmachine en versnij de groente tot kleine stukjes. Verdeel de groentemix over de tofu.

 

Voeg het sesamzaad en sojasaus bij de tofu en eventueel de cayennepeper als je van pittig houdt.

 Meng alle ingrediënten goed in de kom met een lepel. Druk met de achterkant van de lepel de ingrediënten tijdens het mengen zodat de sojasaus goed verdeeld word.

 

Proef op dit punt of er genoeg sojasaus aanwezig is naar smaak en voeg extra toe indien nodig. Tofu kan rauw gegeten worden zonder er ziek van te worden.

Bevochtig je handen en neem een grote lepel van de mix in je hand om een balletje te vormen. Vervolgens maak je het balletje 0,5 cm plat en maak je de randen rond zodat er geen stukken uitsteken. 

 

Plaats de burgers op de bakfolie en bak ze ongeveer 20 min op 175 graden. Na 20 min kunnen de burgers omgedraaid worden en weer 20 min gebakken worden.

Neem de Zee Burgers uit de oven en 

 

Smullen maar!!! 

 

- Tip 1: Hoe groter de burgers zijn, hoe sneller ze kunnen breken bij het omdraaien. Hoe kleiner ze zijn, hoe knapperiger ze zullen worden. 

 

- Tip 2: Je kan de Zee Burgers eten op een broodje, naast rijst, met aardappelen of gewoon lekker als snack. 

 

- Tip 3: Als dip saus kan gedacht worden aan simpel mayonaise en ketchup,  een sweet chili saus of eventueel een zelf gemaakt sausje van mayonaise, gember en sojasaus. 

 

- Tip 4: Er kan ook gedacht worden aan andere groente (ter vervanging) zoals pastinaak, bieslook, broccoli en/of bloemkool.

 

- Tip 5: In plaats van sojasaus kan glutenvrije Tamari gebruikt worden.

 

Eventueel kan de saus ook vervangen worden door 1 theelepel knoflooksaus, 0,5 theelepel zeezout, 1 theelepel uienpoeder en eventueel voor extra pit 1/4e  theelepel cayennepeper.

 


Ouder artikel Nieuwer artikel