
Dit recept is volledig plantaardig, vegetarisch en veganistisch. Het is een goede vervanging voor barbecue kippenvleugeltjes en kan glutenvrij gemaakt worden.
Een goed recept voor een gezonde vullende snack!
- Voorbereidingstijd: 10 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- Totale tijd: 50 minuten
- Categorie: voorgerecht, snack, bijgerecht
- Keuken: Amerikaans
- Porties: 4
Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 2/3 cup plantaardige melk (soyamelk/rijstmelk/amandelmelk/havermelk)
- 2/3 cup water
- 2 cups volkorenmeel (glutenvrij of wat voor bloem/meel dan ook)
- 4 theelepels knoflook poeder
- 2 theelepels uien poeder
- 2 theelepels komijn poeder
- 2 theelepels paprika poeder (gerookte paprika poeder is smaakvoller)
- ¼ theelepel zout
- Eventueel ¼ theelepel witte/zwarte/cayenne peper (naar smaak)
- 2 cups barbecue saus naar keuze of meer (1 flesje is ruim voldoende)
Instructies:
1.Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven alvast op 250 graden. Een voorverwarmde oven zorgt ervoor dat de bloemkoolstukjes direct krokant worden gebakken en niet zacht worden door het beslag.
![]() |
![]() |
2.Snij de bloemkool in kleine roosjes en daarna door de helft. Hierdoor krijgen de bloemkoolroosjes de vorm van mini kippenpootjes.
![]() |
![]() |
3.Meng met een garde of vork: 2 cups volkorenmeel, 4 theelepels knoflook poeder, 2 theelepels uien poeder, 2 theelepels komijn poeder, 2 theelepels paprika poeder, ¼ theelepel zout en eventueel ¼ theelepel peper (naar smaak), 2/3 cup melk en 2/3 cup water tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn.
![]() |
4.Plaats de bloemkoolroosjes in het beslag. Dit kan in 3 of 4 delen. Roer ze met een vork door het beslag en vis de bloemkoolroosjes uit het beslag met een vork. Laat vervolgens het overtollige beslag eraf druipen.
Let op: Teveel beslag kan gaan aankoeken aan de onderkant van de bloemkoolroosjes. Het beslag kan dan losraken van de bloemkoolroosjes en verliezen ze het krokante laagje. |
5.Plaats de bakfolie op de bakplaat en verdeel de bloemkoolroosjes op de bakfolie. Bak de bloemkoolroosjes vervolgens 15 minuten in de oven.
![]() |
![]() |
6.Na 15 minuten draai je de bloemkoolroosjes om met een grote spatel en bak je ze weer 15 minuten.
7.Haal de gebakken bloemkoolroosjes uit de oven. Giet 2 cups barbecuesaus in een kom en meng de gebakken bloemkoolstukjes door de saus. Dit kan in 3 of 4 delen.
![]() |
![]() |
8.Plaats de bloemkoolstukjes weer terug op de bakfolie en bak ze weer 10 minuten in de oven. Of wat langer voor krokantere barbecue bloemkool “vleugeltjes”.
Serveer de BBQ Bloemkool “vleugeltjes” op een schaal of bord met Dille kruidensaus of Knoflooksaus.
![]() |
Alternatieve saus en serveer tips: Dille kruidensaus Hak een half bosje dille en meng dit met 5 eetlepels mayonaise, ¼ theelepel rozemarijn, ¼ theelepel tijm en ½ theelepel knoflookpoeder. Sweet chilisaus of sweet en sour In plaats van barbecue saus kan er ook hete saus, sweet chilisaus of sweet en sour saus gebruikt worden. Wees creatief Geen vissaus Let op dat er geen vissaus als ingrediënt is toegevoegd in de barbecue saus. Barbecue aroma is meestal rook aroma van gerookte paprika Mayolijn van Remia Mayolijn van Remia is een plantaardige mayonaise zonder melk en ei en in vele supermarkten verkrijgbaar Broodje of wrap De BBQ Bloemkool “vleugeltjes” zijn ook lekker op een broodje of in een wrap |
Geniet van dit recept en laat ons weten wat je ervan vond!