Bakfolie opbouw en kwaliteit

Onze bakfolie heeft een inlage van een geweven glasweefsel en is rondom voorzien van een PTFE  coating. Teflon (een wat bekendere naam voor dit materiaal) is een merknaam van Du- Pont de Nemours. PTFE (polytetrafluorethyleen) is een chemische verbinding die in 1938 ontdekt is door Roy Plunkett in het Jackson Laboratorium van de firma Du Pont in de Amerikaanse staat New Jersy Plunkett vroeg octrooi op de stof aan, dat op 4 februari 1941 werd toegekend. In 1949 werd PTFE  als commercieel product geïntroduceerd. In kunststoffen wereld dus nog een heel jong product!

Na onderzoek in 1959 van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) werd PTFE (teflon) goedgekeurd voor toepassing in voedselbereidingsapparatuur. Als eerste bijvoorbeeld toegepast in coating van pannen ( tefal) en als bakfolie (bakkerijen). Ook voor de particulier beschikbaar als bakfolie (zie www.bakfolie.nl) en sinds enkele jaren als craftsheet in de hobby wereld als bijvoorbeeld scrapbook, art yournals of stempelen (www.craftsheet.nl) 

Het bleek een aantal unieke eigenschappen te hebben namelijk:

  1. Lage wrijving
  2. goede chemische bestendigheid
  3. hoge temperatuurbestendigheid (-40 tot +260°C)
  4. heel goede anti stick eigenschap

Vooral van de laatste eigenschap wordt gebruik gemaakt in onze bakfolie, er blijft praktisch niets kleven op het oppervlak van de PTFE coating. Wel is het zo, dat de kwaliteit van de anti stick wordt bepaald door het percentage PTFE en de dichtheid van het oppervlak. Onze bakfolie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de oven of pan (ook bijvoorbeeld als folie op de skottelbraai plaat voor op de camping) en worden langzamer door een vloeibaar bad van PTFE gestuurd, dan onze standaard soorten, waarna het materiaal wordt gesinterd (als het ware gebakken) onder hoge temperatuur van ca. 450 °C  waarbij de moleculen dichter op elkaar zitten en veel minder poreus (model 1) is en dus niet of nauwelijks doordringbaar tijdens het bakken. Dat is wat onze bakfolie onderscheid van reguliere (model 2) kwaliteiten!

 

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u ook de gemakken van onze industriële kwaliteit bakfolie proberen, kijk in onze producten lijst naar de gewenste afmeting. Mocht u een aparte afmeting of grotere aantallen zoeken, stuurt u dan een mail naar info@bakfolie.nl of stel uw vraag via ons contactformulier. 


Ouder artikel Nieuwer artikel