Mooie kaart in een blog uitgewerkt door Yvonne van Hoof

Alcoholinkt en Yupo-papier

Vandaag heb ik twee kaartjes gemaakt met alcoholinkt op Yupo papier.

 

Eerst een paar dingen klaar zetten; de alcoholinkt, het Yupo papier, een flesje alcohol en de tools met viltjes.
Ik doe ook wat alcohol op een stukje keukenrol. Daarmee maak ik na gebruik direct het tuutje van de flesjes schoon en voorkom daarmee dat het dopje aan het flesje vastkleeft.
En natuurlijk, mijn craftsheet!
 

 Ik begin met het insmeren van het Yupo papier met alcohol. Ik gebruik 96% alcohol van de drogist die ik in een flesje van de blending solution heb gedaan. Dat heeft namelijk een heel mooi dun tuutje voor het aanbrengen van de alcohol.
Ik doe een aantal druppels alcohol op een viltje en smeer dat over de kaart. Als linkshandige doe ik dat van rechts naar links, en dan steeds verder naar beneden. De alcohol droogt natuurlijk snel, maar dat maakt voor het effect straks niet uit. Zodra er alcoholinkt op het papier komt, gaat het reageren.

 
Een beetje experimenteren vind ik altijd wel leuk, dus ga ik deze keer een techniek toepassen die ik meestal met Distress inkt gebruik.
De craftsheet is onmisbaar bij het stempelen, maar zeer zeker bij het gebruik met alcoholinkt en bij deze techniek. Namelijk alcoholinkt op je craftsheet doen (ik heb hier de kleuren Sunshine Yellow, Aqua en Citrus gebruikt), en nat sprayen met alcohol in een minimister in plaats van water.

 

 
Haal daar je kaart(en) doorheen.
Bij de bovenste kaart heb ik het papier één keer door de alcoholinkt gehaald
Bij de onderste kaart heb ik eerst het restant alcoholinkt op de craftsheet nogmaals nat gesprayd met alcohol en daar de kaart doorheen gehaald (links).
Daarna heb ik op de kaart zelf nog een keer met alcohol gesprayd waardoor de inkt nog wat verder doorloopt (rechts).
 

Dit is het resultaat van de twee kaarten naast elkaar.

 

Omdat ik het gele stuk van de kaart als lucht wil gebruiken, wil ik daar ook meer accent in de achtergrond op leggen.
Ik gebruik daar dezelfde Sunshine Yellow voor. Breng een paar druppels aan op een viltje. Dit doe ik alleen aan de rand zodat ik daarmee gerichter op het geel kan deppen.
Voeg maar heel weinig alcohol aan het viltje toe, 1 druppeltje is voldoende

Als je op het gele deel van de kaart gaat deppen, dan moet je dit een aantal keren doen. De alcohol en inkt zullen steeds droger worden en dan zul je zien dat het steeds meer het effect van crackles/celletjes krijgt. Ga hiermee door totdat je tevreden bent.

 Voor het gemak doe ik het meteen bij allebei de kaarten.
Ik ga eerste met de rechter kaart verder om die af te maken.

 

Om gras te maken doe ik van twee kleuren alcoholinkt een druppeltje op de craftsheet (Lettuce en Meadow). Daar draai ik de punt van een satéprikker doorheen, leg deze plat op de onderkant van de kaart, draai het wat rond en trek tegelijkertijd de prikker wat naar boven.

 Het gras is klaar en met een vilttool gebruik ik wat overgebleven groen om een "heuveltje" aan de linkerkant van de kaart te maken. 

 

Op dezelfde manier maak ik nu met de achterkant van de satéprikker bloemen op de kaart.
Doe een druppeltje Watermelon op je craftsheet, én een druppeltje alcohol. Ik dep eerst de achterkant van de prikker in de alcohol, daarna in de Watermelon en druk het daarna af op de kaart.
Omdat ik opnieuw alcohol toevoeg gaat de bloem wat uitlopen en krijgt daardoor leukere vormen.

Als dat klaar is, wordt het tijd om de kaart met de heattool te drogen daar waar dat nog niet aan de lucht is gedroogd.
De feiten en fabels omtrent drogen van Yupo met een heattool zijn eigenlijk heel kort en simpel. Drogen kan, mits héél kort en vanaf enige afstand (ik doe het vanaf ongeveer 20 cm hoogte). Ik ga met de heattool redelijk snel over de kaart en haal de heattool dan meteen weer weg. Als je dat een paar keer kort doet, dan kun je Yupo best drogen met de heattool

En wil je weten hoe lang het duurt en wat er gebeurt als je Yupo te lang, of op te korte afstand verhit, neem dat een klein proefstukje en probeer het uit. Dan weet je meteen tot hoever je kunt met drogen met de heattool!

Ik ben een beetje "verslaafd" aan teksten, dus bijna altijd staat er een tekst op mijn kaart.
Die ik altijd (!) stempel met een stempelliniaal! Als je de tekst recht op de kaart wil hebben, dan moet recht ook recht zijn.
Vind je dat lastig, stempel de tekst dan expres scheef.
Wil je de tekst toch recht hebben, stempel het dan op een ander stukje papier, snijd dat uit en plak het op de kaart. Deze manier kun je ook gebruiken als het stempelen van je tekst rechtstreeks op de kaart niet goed is gegaan.

Ik wilde wat kleine figuurtjes van het heuveltje af laten lopen en heb die met zwarte Archivel inkt gestempeld. Stempelen op Yupo of ander glanspapier/glossy papier moet je met een watervaste inkt doen en daar heeft Archival mijn voorkeur.

De bloemetjes geef ik een geel hartje met een gele Posca stift.

Tot slot stempel ik nog vogels op de kaart en spons ik de randjes met zwart.

 
Bijna altijd mat ik mijn kaarten op zwart papier en daarna op een bijpassende kleur cardstock. Soms zie of weet ik meteen, dat staat goed, soms wordt het uitproberen, zoals hier.
Ik leg de kaart dan op verschillende kleuren en vind hier het oranje, rood, de beide groenkleuren en het bruin niet goed staan..
 

 

 

 

Uiteindelijk besloot ik om de kaart nog te matten op zowel oranje als bruin.

En dan nog het andere kaartje verder af maken!

Het gras van het vorige kaartje ga ik hier anders doen. Ik weet nog niet hoe dat gaat uitpakken, maar met uitproberen kom je nog wel eens iets leuks tegen.
 

Ik draai het kaartje op de kop, breng een lijntje groene alcoholinkt aan en voorzichtig een drupje alcohol en laat het van boven naar beneden lopen.

Als ik de kaart dan omkeer lijkt het in niets meer op gras.Maar ook planten of bomen voldoen niet aan mijn verwachting.Het lijken meer cactussen! Ik geef ze stekels door de punt van de satéprikker in Meadow alcoholinkt te dopen en kleine stekels te tekenen.

Een bloeiend veld cactussen staat vrolijker, dus maak ik bloemen met een roze Posca stift en geef de bloemen een geel hartje met een gele Posca.

Tot slot stempel ik met zwart een tekst, spons de randen van de kaart met zwart en mat het geheel op zwart en een bijpassende kleur cardstock.

 

Veel stempelplezier, groetjes van Yvon


De stempels zijn van KiCoStamps:
Divers 19, plate 124 (kleine figuurtjes)
Cultuur 3, plate 133 (vogels)
Tekstsheet 23, plate 105 (beide teksten)

Inkt etc.:
Archival, Jet Black
Ranger Adirondack Alcoholinkt, Sunshine Yellow, Aqua, Citrus, Lettuce, Meadow, Watermelon
Yupo papier 250 grams
Flesje alcohol 96% (drogist)
Flesje alcohol waar blending solution in heeft gezeten
Minimister met alcohol
Keukenrol
Stempelliniaal
Satéprikker
Micron black 005
Posca PC-1M 0,7 mm bullet shaped, Straw Yellow Pink
Heattool
En natuurlijk je craftsheet!

 

 

 

 

 

 


Ouder artikel Nieuwer artikel