Drie Tips om Creatief aan de slag te gaan

Creativiteit, waar haal je het vandaan? Keith Richards, gitarist van The Rolling Stones heeft het vaak over een antenne. Hij hoort “nieuwe muziek in gesprekken, treinen en de natuur”. Natuurlijk is meneer Richards vaak onder invloed, maar hij heeft een punt.

Is het je weleens gelukt om geforceerd kunstzinnig bezig te zijn, of “komt het zomaar ineens” (vaak om 12 uur ’s nachts, wanneer je allang moest slapen)?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de creativiteit te doen borrelen, zodat je de mooiste scrapbooks kunt maken. We geven er drie.

  1. Ga de natuur in

We zitten in een wereld die nooit stil staat en we zijn altijd maar “online”. Via Social media blijf je op de hoogte wat er gebeurd met vrienden en familie, via de televisie wordt je lastig gevallen door reclame en de drama van de wereld en dan is er natuurlijk de steeds groter wordende werkdruk. Een vol hoofd helpt de creativiteit niet. Dus wat is er beter voor de creativiteit dan de natuur in te duiken?

 

  1. Leg de lat lager

Ik hoor je denken: “Lager? Ik wil juist beter worden, alleen maar beter, beter en beter!”. Natuurlijk, we willen allemaal beter worden. Maar teveel druk op de ketel zorgt er juist voor dat de creativiteit niet tot uiting komt. Wat je wilt bereiken is een flow toestand.

Het geweldige boek flow, van Mihaly Csikszentmihalyi legt uit dat precies de juiste dosis aan uitdaging en vaardigheid leidt tot een flow toestand. In deze flow toestand ben je op je best. In dit geval, het meest creatief. Heb je weleens een moment gehad dat je op de klok keek en er uren voorbij zijn gegaan zonder dat je het door had? Flow!

Als je teveel stress ervaart tijdens je creatieve bezigheden en het lukt niet, laat het even los. Krabbel wat, pak een boek, lees een tijdschrift, speel met de kinderen.. Geloof me, als je terug komt bij de tekentafel zit je vol met nieuwe inspiratie en motivatie om verder te bouwen aan je scrapbooks.

 

  1. Lees, kijk, ervaar

Dit valt samen met nummer 1: Ga de natuur in. Ga naar de film, naar de Efteling. Lees een boek die je nooit eerder hebt gelezen. Pak een genre waarin je nog nooit iets hebt gelezen. Houdt je van romantische films? Kijk eens een horror. Werk eens met ander scrapbook materiaal dan je gewend bent. Probeer eens een schilderij te tekenen. Hoe meer nieuwe ervaringen je op doet, hoe creatiever je gaat worden. Vertrouw me daarin. We kunnen misschien nooit zo’n goede gitarist worden als Keith Richards, maar wellicht kunnen we ervaren wat hij bedoelt met “Ik hoor nieuwe muziek in gesprekken, treinen en de natuur”

Tips?

Wat zijn jouw tips om creatiever te zijn? Laat het ons weten!


Ouder artikel Nieuwer artikel